VÄLKOMMEN TILL
 KENNEL FORS BRUNN
Saluki, Mops & Arabiskt fullblod
 

 

KENNEL FORS BRUNNS HISTORIA

Från mops till saluki - en 60-talsdröm blir verklighet

Trots mer än tjugo aktiva år som uppfödare av mops kunde jag inte glömma kontakten med min första saluki. Det var i slutet av 60-talet då jag jobbade som ung journalist på numera insomnade Örebro-Kuriren.
Nästan varje kväll kom en likaledes ung fotograf in till redaktionen från en av tidningens lokalredaktioner för att som det på den tiden hette "soppa" sina filmrullar och sedan göra kopior i mörkrummet.
I släptåg hade denne fotograf, som jag numera glömt namnet på, en helt underbar salukitik.
Hon var den vänaste och mest försiktiga varelse man kan tänka sig, hon följde sin husse som en skugga och väntade tålmodigt i timmar i det kvava mörkrummet.
Det fanns ingen tid att bekanta sig med denna hund närmare vid den ofta sena timmen strax före pressläggning och jag har inget riktigt minne av att jag ens klappade henne men likväl fanns hon under alla år på näthinnan som den drömhund jag skulle vilja äga.


Int uch Cobby´s Bossie Boots med två av sina döttrar,
 Fors Brunn´s  Tigerlilja (överst) och Sch Fors Brunn´s Lavendel.
 

40 år senare 
Det skulle ta nästan 40 år innan denna dröm gick i uppfyllelse och  jag kan lova att nästan alla mina uppfödarkolleger i mopsvärlden trodde att jag fått solsting eller någon annan allvarlig åkomma.
Mopstanter tycks  förknippa vinthundar med uppätet hus och allmän stökighet.
Nu hör det till saken att jag samtidigt med min mopsuppfödning som började1979 ridit in och tävlat halvblodshästar i hoppning, fälttävlan och på senare år i dressyr och då är det inte så märkvärdigt som det kan tyckas att vid 58 års ålder sadla om från dvärghund till hundarnas fullblod, saluki.

Första kullen 1979
Att det blev mops var inte en tillfällighet. Också detta inköp har en historia.
Jag hade köpt en fullblodshäst av galopptränaren Lotta Karlström och på vägen hem från löpningar på Jägersro övernattade hon hos mej på Fors Brunn utanför Frövi. När jag väckte henne på morgonen därpå blev jag övertygad om att jag skulle ha en mops för på kudden i den smala utdragssoffan låg två mopsar och en dam och snarkade med ansiktena vända uppåt. Det var en mycket pittoresk syn.

Jag kontaktade Reneé Willes, Cobbys kennel, som var en bekant till Lotta och hon hjälpte mej att få det bästa blod som då gick att få och vi inledde ett mångårigt samarbete.
Reneé lärde mig allt som är värt att veta om mops och när hon slutade med mopsuppfödning många år senare övertog jag några av hennes avelshundar bl a Int uch Cobby´s Bossie Boots. Med hjälp av några av de bästa Cobby-hundarna, som vi på den tiden linjeavlade ganska friskt på, byggde jag upp min avel som fram till 1995 då jag födde upp min sista kull, kom att omfatta 23 kullar och ett 70-tal valpar.

Kennelns blodslinjer finns representerade hos många av dagens mopsuppfödare.


Vår mest framgångsrika avelshane var Sch Fors Brunns Humle
som lämnade 48 valpar.
Se länken:  rasdata.nu


Fors Brunns Tidlösa, en typisk Humlevalp
 med Cobby-blod i botten. På kortet ca. 4 mån gammal.

Brunnsort gav namnet 
Kennelnamnet Fors Brunn´s har valts efter den gamla brunnsort i Bergslagen där samtliga mopskullar föddes. Idag har gården övertagits av min dotter Cecilia Zetterlund som bedriver ridskola och träningscenter för dressyrhästar där. 

Efter många år med mops började jag längta efter en hund som var lite mer aktiv och framförallt friskare.

Jag funderade på den då nya rasen Lagotto romagnolo som Reneé Willes importerade från Italien men avråddes av min gamla uppfödare med motiveringen "dom är för jobbiga för dej".

Det var då jag bestämde mej. Jag höll på att avveckla hästarna, min sista dressyrhäst var alltför kaxig för en tant och jag bestämde mig för att sponsra min dotter med honom, och jag kände att jag som nybliven villaägare i Örebro måste ha något som tvingade mig till ett fortsatt aktivt liv. 


Två salukitikar från Kennel Hisilome´s förverkligade 
drömmen från 60-talet - Harissa Vera och Frida Kahlo i favoritfåtöljen.

På våren 2004 kom Hisilome´s Frida Kahlo och några år senare Harissa Vera från samma uppfödare - två underbara och sunda tikar som gett mig ett helt annat perspektiv på hundägandet.

En hemlig dröm från 60-talet har gått i uppfyllelse. Jag har min saluki och på Allahelgona föddes min första salukikull. Jag har svårt att tro att jag någonsin vill byta ras igen.               071110
Anne Christine Karlsson 
Fors Brunn´s kennel 

SENAST UPPDATERAD

131105


Originalverk av kände djur- tecknaren Staffan Ullström
på min stamtik Hisilome´s Frida Kahlo. Frida fick också pryda omslaget till postens hundfrimärksserie.


Mina hundar idag:


SE UCH Fors Brunn´s Kaki Persimon - nr 20 på listan 2012.
BIM på sin första utställning 2013.


Vår första tik, Hisilomes Frida Kahlo. Idag nio år och mor till
SE UCH Fors Brunn´s Kaki Persimon.


Kahlils Bahiy Badriya - tikplacerad
med reservcert vid sin första utställning, bara 10 mån gammal.
På bilden vann hon juniorklassen i
Östebybruk.
Tack Bosse och Bettan för att jag
fick köpa henne!


SE UCH Fors Brunn´s Kaki Persimon år 2009.

Ann-Christine Karlsson AndraTvärgatan3  702 31 ÖREBRO
Tel. 019-29 16 19    Mobil. 070-514 75 12
Mail: info@salukipug.se